Net zoals bij wijn,  gebruiken we voor het beschrijven en waarderen van extra vierge olijfolie specifieke termen. Dat vereist een klein beetje uitleg. Als je nog niet bekend bent met kwaliteits evoo’s van een vroege oogst, overrompelt de pure, plantaardige, bittere en scherpe smaak je misschien. In ieder geval zijn het sensaties waar je aan moet wennen en die je moet leren combineren met verschillende soorten gerechten. 

Alvast twee tips: begin je ontdekkingstocht met een milde tot medium evoo en om goed te combineren zou je de drie intensiteiten evoo altijd in huis willen hebben (i.e. mild, medium, intens ‘fruitig’).

FOOD PAIRING

De betere evoo’s zijn complex, zoals een goede wijn. We mogen dan ook best kritisch kijken naar welke olijfolie we voor welk doel gebruiken. Heb je ooit een stevige rode wijn bij een stukje zachte witte vis gedronken?

Bij elke evoo in onze winkel geven we je daarom enkele suggesties voor de ideale combinatie met eten. Zie het als een leidraad, want iedereen is anders en de smaakkwestie is hoe dan ook subjectief. Hoe meer je proeft en experimenteert, hoe meer geuren en smaken je zult ontdekken. Idealiter heb je in basis de 3 verschillende intensiteiten evoo in huis. Zo kun je het gebruik ervan optimaal afstemmen op je verschillende gerechten.

De olijfvariëteit(en), de groeiomstandigheden (microklimaat), het oogstmoment, het persproces en het bewaren… al die zaken laten hun sporen na in het eindproduct. Daarmee wordt het karakter gevormd en in de premium evoo’s zijn de specifieke verschillen herkenbaar.

Het is leuk én lekker om (samen aan tafel) de verschillen en de verrassingen te ontdekken! 

Beleef zelf de authentieke smaak

Producten