AUTHENTICITEIT

Manger, c’est incorporer un territoire.
– Jean Brunhes –


De olijfboom is een aparte categorie onder de cultuurplanten. Het zijn traag groeiende en taaie bomen met een enorm overlevingsinstinct. De oudste nog levende bomen staan al duizenden jaren op onze aarde en zijn getuigen van vele generaties en culturen.

Plant je een nieuwe boom, dan duurt het jaren voordat ze vrucht gaat dragen. Zelfs zo’n 10-15 jaar voordat ze als volwassen boom de beste opbrengst begint te leveren. Er wordt jaarlijks of tweejaarlijks geoogst. Drie seizoenen lang heeft de boom onderhoud en zorg nodig om de opbrengst te optimaliseren.

Dat is hard werken. Eens een boom zich heeft bewezen en standvastig de mooiste vruchten geeft, weet een boer dat hij de jarenlange relatie niet zomaar kan verbreken. Ze zijn elkaar wat verschuldigd. Een boer weet dat hij de verantwoording draagt zijn olijfgaard met aandacht en zorg te omgeven.

Sommigen adopteren daarbij ook verweesde oude boomgaarden. Juist omdat ze weten dat die zich keer op keer weer wisten aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Zo’n prachtige boomgaard is als het ware het collectieve geheugen van eeuwenoude inspanningen en tradities. Alleen vanwege dát besef en díe verantwoordelijkheid zijn op de heuvels rond het hele Middellandse Zeegebied nog zoveel olijfgaarden terug te vinden.

De relatie tussen de kleinschalige olijfgaard en zijn omgeving is per definitie duurzaam. Het spreekt dan ook voor zich dat de olijfboer zijn land bewerkt met het meeste respect voor de natuur en de gemeenschap waarin hij zich bevindt. Onze producenten leggen zich daarom op relatief kleine schaal volledig toe op het maken van een zo authentiek mogelijk product van topkwaliteit.

De olijfolie die daarvan het resultaat is, haalt al het mogelijke uit de olijf en onderscheidt zich door haar specifiek karakter. Een karakter gevormd door de grond en het klimaat waarin ze tot stand komt. En niet in de laatste plaats door de mens en het bedrijf achter het product.

Je mag gerust spreken van een edel gastronomisch hoogstandje dat meer aandacht verdient in onze keukens!