EENVOUD

‘Eenvoud is gecomprimeerde complexiteit.’

Extra vierge olijfolie is één van de meest pure voedingsproducten die er bestaan. Het is het ‘eenvoudige’ resultaat van een, op het juiste moment, (koud)geperste olijf. In tegenstelling tot vrijwel alle andere oliën zijn hiervoor geen extra (traumatiserende) chemische of fysische (mis)handelingen nodig. 

Maar vergis je niet, achter de eenvoud van dit product schuilt veel secuur werk en vakmanschap. Hoe werkt het precies, olijfolie maken?

Een goede extra vierge olijfolie maken is een kunst. Je moet de olijven heel zorgvuldig kweken, op het juiste moment voorzichtig plukken en dan persen volgens de modernste methoden. Daarbij controleert een goede producent alle relevante parameters nauwgezet om de waardevolle en gezonde bestanddelen van de olijf maximaal in de olie te behouden. Het resultaat van al dat werk  is een volledig natuurlijk ‘fruitsap’, dat voor het grootste gedeelte bestaat uit (de goede!) enkelvoudig verzadigde vetten. En het zit – mits vroeg geoogst en snel en vakkundig geperst – ook nog eens boordevol antioxidanten en vitaminen!

Een goede producent kent exact de geur-, smaak- en fysische karakteristieken van zijn olijfvariëteiten en kan die optimaal tot hun recht laten komen. Hij kiest ofwel voor een monovariëteit evoo of hij weet verschillende variëteiten perfect te ‘blenden’ tot een mooi nieuw geheel.