KLEUR

Hoe beoordeel je nu de kwaliteit en het karakter van een olijfolie? We kunnen je alvast met zekerheid zeggen dat kleur niét datgene is waar je op moet letten. Wist je dat professionele smaakpanels (blauw) gekleurde proefbekertjes gebruiken om de invloed van kleur op hun oordeel uit te sluiten? Olijfolie moet je echt vooral ruiken en proeven.

Olijfolie kan goudgeel tot groen van kleur zijn. De groene kleur komt door de aanwezigheid van chlorofyl en dat varieert enorm tussen de verschillende olijfvariëteiten en het oogstmoment. Het fabeltje dat groene olie per definitie een hoge kwaliteit olie zou zijn, heeft ertoe geleid dat mensen olijfolie van minder goede kwaliteit groen gingen ‘kleuren’. De fraude met olijfolie was in de jaren ’90 op zijn hoogtepunt en is daarna gelukkig op grote schaal gekeerd. Niet dat het helemaal weg is, maar gelukkig zijn de controles wat verscherpt en is er wereldwijd (o.a. met tests, wedstrijden en vakbladen) steeds meer aandacht voor het echte pure kwaliteitsproduct. En met een beetje oefening herken je zelf ook het kaf tussen het koren.