PROEVEN

Een hoogwaardige extra vierge olijfolie herken je in eerste instantie door te ruiken en te proeven. De zogenaamde ‘organoleptische test’ is dan ook de basis voor competities en professionele beoordelingen. 

De geur van een goede evoo herken je duidelijk en direct: ‘groen’! Je moet vers geplukt bladgroen uit je moestuin herkennen. De geur van vers gemaaid gras en artisjok bijvoorbeeld. Herken je dit? Nee? Dan heb je waarschijnlijk nog nooit een echte extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit geproefd. 

Helaas is dat niet vreemd. Het spreekt voor zich dat de grotere producenten, die olijven meestal inkopen bij grotere coöperatieven en van veel grotere installaties gebruik maken, minder controle hebben over alle factoren die de kwaliteit bepalen. Die grote producenten maken vaak ook een andere (economische) afweging tussen kwaliteit en kwantiteit.

Een volrijpe (zwarte) olijf brengt meer olie op, maar daaruit zijn ook de beste én lekkerste bestanddelen verloren gegaan. En het is helaas ook realiteit dat vele ‘extra vierges’ dat label helemaal niet zouden mogen dragen omdat ze door hun slechte eigenschappen niet aan die norm voldoen. De oliën in de supermarkt zijn daar niet per definitie een uitzondering op. 

Wil je meer over het proeven en de diverse geuren en smaken van olijfolie weten, kijk dan ook eens bij Smaak & Foodpairing