KWALITEIT – KWANTITEIT

Als de natuur geen roet in het eten gooit, is de olijfolie van een vroege oogst van hoge kwaliteit. 

De olijfvariëteit bepaalt in eerste instantie het specifieke ‘fruitige’ karakter van een evoo. Hoe meer we de eigenschappen van het fruit in de smaak van de olijfolie terugvinden hoe hoger de kwaliteit. Daarnaast heeft de aanwezigheid van polyfenolen een grote invloed op de smaak en de kwaliteit. Van nature bevatten olijven een zeer hoog aandeel van deze gezonde stofjes, maar het oogst- en persmoment bepaalt in grote mate hoeveel daarvan in de olie aanwezig zijn.

In ieder geval geven de polyfenolen een premium olijfolie haar specifiek bittere en scherpe karakter. En omdat ze een krachtige anti-oxiderende werking hebben, zijn ze ook de natuurlijke beschermers van de olie zelf. Hoe hoger het aandeel polyfenolen hoe beter houdbaar. Concreet? Je fles olie blijft 12 tot 18, maximaal 24, maanden gegarandeerd lekker (bewaar je evoo wel volgens ons advies). 

De keerzijde is dat er uit die mooie groene vrucht weliswaar olijfolie van zeer hoge kwaliteit geperst wordt maar wel minder. Dat verklaart dan ook, samen met de kleinschalige productie, de high-tech persinstallaties en de gecontroleerde opslag (die roestvrijstalen tanks, weet je nog?) voor een groot deel de hogere prijs van een premium evoo. 

Om de maximale kwaliteit in onze winkel te kunnen aanbieden zorgen we ervoor dat we onze bestellingen bij de producenten relatief klein houden. Daarnaast vragen we de producenten pas op het moment van onze bestelling de flessen af te vullen.